Venice SwellHouse

Venice, CA

This site-built house is a development of the SwellHouse. A modular grid of exposed steel columns and beams orchestrates the spatial and structural design of this open live-work project. A SIP (Structural Insulated Panel) system of prefabricated wall and roof panels provide further modular structural stability, as well as thermal and acoustic insulation. The prefabricated SIP panels were assembled in a remote factory, trucked to the site, and set in place manually.

This 3130 sf house has been separated into two buildings - the residence at Brooks Ave. and the garage with a recording studio above at the Alley. The two structures frame a courtyard. Two existing mature palm trees, and the 40 x 130 lots setbacks determined the placement of the structures.

The steel frame allows for large expanses of sliding glass doors at the first floor, where the plan is open for living, cooking and dining. Ceilings are high and the steel I beams are exposed on the interior. A radiant tube heat system warms the concrete floor at the first floor. The second floor contains Brazilian Cherry wood. Exterior balconies with Ipe wood decking face the courtyard in a mirror image.