The Country School Prefab Expansion

Valley Village, CA

A new middle school campus was created to expand The Country School’s existing preschool and elementary school campus. Our concept for the project centers around educational, environmental and fiscal responsibility. We have put a fresh face on prefabricated classrooms by incorporating modern and green design sensibilities. We employ sustainable systems such as abundant natural light, cross ventilation, eco-friendly materials, efficient lighting systems and integration with the surrounding landscape, making a healthy environment for children and their teachers.

The three prefab buildings are composed of eleven steel-frame modules. Each contains metal siding and roofing, large windows, Expanko and bamboo flooring, biocomposite panel cabinetry and homasote wall cladding. High sloping ceilings and pendant lighting enhances the spaciousness of the classrooms. The 960 sf central building houses the middle school offices and the library. The 2400 sf west building contains three classrooms, the language lab, lockers and toilet rooms. The science lab and art studio make up the 1930 sf east building. The art studio doubles as a multi-purpose community room at night. The landscape features outdoor classrooms and gathering space, a theater, a raised vegetable garden, a frog pond and a stream.